banner_duurzaamheidmobiel banner tiny trees

Kerstboom en het klimaat

Kerstbomen. Ik ben er dol op. Gezellig, warm en sfeervol. Maar om een kerstboom, die zo’n 10 jaar heeft gegroeid, voor een paar weken in huis te halen en daarna op straat te zetten; dat voelt gek. Onnatuurlijk. Alsof een boom een wegwerpproduct is. 

Als ik na Oud & Nieuw al die kerstbomen weer zielig bij het vuilnis op straat zie liggen, breekt mijn hart. (Zie ook deze foto’s in Het Parool)
Toen las ik een paar jaar geleden op de site van Milieu Centraal ook nog dat kerstbomen belastend zijn voor het milieu. Groei kost de kweker jarenlang veel water. Er worden enorm veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. (Al dat gif haal je in huis met kerst.) En veel bomen komen uit zwaar dieseltransport uit Oost Europa. En toen ik een boswachter zoals André in dit filmpje (van Tros Radar) over kerstbomen hoorde schrok ik me helemaal suf.

Duurzaam alternatief voor de kerstboom

Ik besloot een alternatief te maken. Iets dat mooi, gezellig én duurzaam zou zijn. Het werden de Tiny Trees; foto’s van kerstbomen gedrukt op stof, om aan de muur te hangen. Met echte LED kerstlichtjes. Gezellig! De Tiny Trees worden in Nederland gemaakt, zodat er zo min mogelijk vrachtverkeer voor nodig is. Met een deel van de opbrengst laat ik nieuwe bomen planten (1 nieuwe loofboom voor elke 10 Tiny Trees)

Eco-kerstkaarten

De kerstkaarten zijn waterloos gedrukt (!) met eco inkt op papier waar geen bomen voor zijn gekapt. Voor een betere planeet. Hoera! Als je meer wilt weten over duurzaam drukwerk; contact me gerust.

Biologische bloemen

Altijd fijn een mooie bos bloemen. Gezellig. Ik geef ze graag cadeau en heb altijd wel een mooie bos staan. Ik kan er zo van genieten. En het voelt echt kaal als ik geen bloemen in huis heb. 

Een paar jaar geleden ontdekte ik dat snijbloemen verre van duurzaam zijn. Veel bloemen die je in Nederland koopt komen uit een verwarmde kas of zijn ingevlogen uit Afrika. Zelfs rozen uit een Nederlandse kas hebben een flinke impact op het klimaat. Ze krijgen bakken met water en er zijn veel bestrijdingsmiddelen nodig om te komen tot een mooie bos. 

Biologische bloemen bestaan gelukkig ook. Dat is ook een stuk beter voor de bijen, maar alleen in de zomer te krijgen en helaas niet overal. Bloemen van de Nederlandse akkers (die dus niet uit de warme kas komen) zijn volgens Milieu Centraal een goede keuze voor het klimaat. Er zijn ook steeds meer pluktuinen, waar je zelf een moois bos kunt plukken. Op de site van Milieu Centraal staat een kalender die per maand laat zien welke bloemen klimaatvriendelijk zijn.

Blijvende bloemen

De Flat Flowers zijn ook een alternatief. Deze zijn duurzaam in de zin dat ze lang meegaan. (Bij mijn oma hebben ze ruim 10 jaar prachtig op het raam gezeten zonder te verkleuren). Blijvende bloemen dus..

Duurzaam qua levensduur en duurzaam qua kilometers, want ik laat ze maken in Nederland. Nog niet maximaal duurzaam als je kijkt naar materiaal. De Flat Flowers zijn gemaakt van kunststof. Recyclebaar, maar toch, kunststof. 

En hoewel een wegwerpzakje dat om bijvoorbeeld een croissantje zit, meer plastic bevat (en maar een paar minuten meegaat in plaats van 10 jaar), ben ik toch al een poos op zoek naar een alternatief basismateriaal. Om de Flat Flowers nog duurzamer te maken. Dit heb ik nog niet gevonden, maar er zijn nieuwe ontwikkelingen. Ik houd je hier op de hoogte van mijn zoektocht naar een eco basismateriaal waarop eco-inkt niet verkleurt!

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.