klimaatspagaat

Mohoooi!

Als kind riep ik al voortdurend tegen iedereen: Kijk eens wat mohooi! En nog steeds knijp ik regelmatig in de remmen van mijn racefietsje als ik een dappere klaproos iets anders bloedje-moois zie. Het voelt dan ook als vanzelf dat ik ontwerper en fotograaf geworden ben. Dan mag je de hele dag kijken. Ontwerpen en fotografie doe ik vaak met mijn neus tegen het beeldscherm. Haarscherpe foto’s. Minieme details. Priegelpracht.

Klimaat-spagaat

Als ontwerper ben ik dol op het maken van producten die je huis mooier en gezellig maken. Maar. Ik houd niet alleen van mooie dingen, ik houd ook zielsveel van de aarde. Ik wil het klimaat niet belasten door nóg meer nieuwe producten op de wereld te zetten.

Duurzame doener

Het meest klimaatvriendelijk is natuurlijk als we helemaal geen spullen meer zouden kopen. Maar dan mis je ook een boel gelukjes. Een liefdevolle ansichtkaart op je deurmat bijvoorbeeld. Een paar jaar geleden kwam ik tot het volgende; óf stoppen met ontwerpen, óf zorgen dat het anders en beter gaat. Ik koos voor dat laatste.

Duurzame alternatieven

Tegelijk was dit meteen de oplossing voor mijn klimaat-spagaat: ik ga alleen nog maar producten ontwerpen die een duurzaam alternatief zijn voor niet zo duurzame, maar wel heel gebruikelijke producten. Zoals die knusse kerstboom of dat vrolijke bosje snijbloemen. Veel mensen wíllen duurzamer leven, maar zijn zich nog niet bewust hoe belastend veel producten of rituelen zijn.

Het kan vrolijk anders

Wie weet kan ik je meenemen in mijn zoektocht als ontwerper naar een duurzamer leven. Van ‘daar heb ik nooit bij stilgestaan’ naar ‘wat een duurzaam en vrolijk alternatief.’ En belangrijk: volgens mij hoef je geen minimalist te zijn om duurzamer te leven. Het kan vrolijk anders. En vooral: ‘mohooi’.

Iets meer over mij

Ik woon in Arnhem, op een groene plek in een opgeknapte kazerne. Ik lees graag, met mijn rug tegen de verwarming en met mijn grote hond vlak naast me. Die als een soort levende tochtstrip voor de tuindeuren ligt. (En die, met zijn dikke vacht, heel ongelukkig zou gaan kijken als ik de thermostaat hoger dan 14 graden zou zetten.) Ik ben dol op verhalen, papier, typografie. Heb jarenlang boeken ontworpen voor de leukste uitgeverijen. Verder houd ik van schrijven. Of eigenlijk vooral van lijstjes maken. Bijvoorbeeld:

Lijstje van dingen waar ik niets van begrijp
– Mensen die andere mensen niet gewoon gezellig even laten voorgaan
– Dat ik na mijn afstuderen gewoon even met m’n hond ging wandelen, een paar keer naar de markt ging en POEF ineens al 49 ben
– Knalvuurwerk
– Kilo knallers

Doen wat je nog niet kunt
Elk jaar volg ik een cursus van iets dat ik niet kan. (Drummen. Breien. Mime. Poëzie. Blues dans.) En verder ga ik graag naar musea, theater, Oerol. Of blijf ik thuis. Mijn huis is toch de gezelligste plek op aarde denk ik soms. Met daarin al het moois dat ik op rommelmarkten verzameld heb.

Wat ik nog meer doe?

Ik ben opgeleid tot grafisch ontwerper aan ArtEZ. (1993-1997) Naast het maken van eigen producten werk ik in opdracht. Als grafisch ontwerper, fotograaf en lenig denker. Ik tref vaak bijzondere opdrachtgevers en ook steeds vaker bedrijven met knalgroene intenties. Mijn foto’s en grafische werk werd tentoongesteld in Museum voor Moderne kunst Arnhem.

In 2005 heb ik de Flat Flowers bedacht. Raamstickers met foto’s van vazen bloemen. De bloemen voor de fotografie plukte ik veelal in tuinen van dierbaren. De vazen zijn rommelmarkt vondsten. De Flat Flowers blijven met gemak een jaar of 10 knettermooi. Blijvende Bloemen dus. Ze zijn verkrijgbaar in mijn webwinkel en bij museumwinkels zoals MoMA New York en Guggenheim Bilbao. (Stiekem best trots!) Maar ik maak ze al een poos niet meer bij, ik verkoop alleen nog wat er is. Er wordt aan een geheel ander product / project gewerkt, dat in 2024 zal verschijnen.

Custom made duurzaam kerstgeschenk

De Tiny Trees maak ik ook op maat. Als duurzaam custom made kerstgeschenk. Met logo of kerstwens erbij gedrukt bijvoorbeeld. Ik heb een superleuke manier bedacht hoe een logo op een bescheiden en feestelijke manier toe te voegen is aan de Tiny Trees. Waarmee je ook als bedrijf een persoonlijk en duurzaam kerstgeschenk kunt geven, dat jarenlang gezelligheid biedt. Eventueel met bijpassende eco-kerstkaart. Dit op maat gemaakte kerstgeschenk kan ook op andere afmetingen (snoezig klein bijvoorbeeld of juist wandvullend groot). Omdat ik de Tiny Trees in Nederland maak, is de levertijd fijn kort en kan het ook al in piepkleine oplage. Contact me gerust voor voorbeelden of een vrolijkmakende offerte: studio@suseela.nl / 06 1139 5245

Wat anderen over mij zeggen

• Hoe vinden we volgend jaar een relatiegeschenk dat dit ontwerp van jou gaat overtreffen?
• Vrolijk eigenwijs, maar toch een feest om mee samen te werken
• Je bent een wandelend toneelstuk
• Jij kunt kijken als een kind die iets voor het eerst ziet
• Je kerstboom hangt hier al het hele jaar. Zo blij word ik van al die kleine lichtjes
• Je raakt echt een snaar – dankjewel
• Behalve een gaaf product geef je ook een fantastisch ideaal vorm

Wat ik over mij zeg

Ik wil liefdevolle producten maken waarmee ik mensen meeneem in mijn zoektocht naar schoonheid en duurzaamheid. Beetje zoet he? Mag best.

Veel groeten!

Suseela Gorter

Studio Suseela
Lid BNO / Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers

Updating…
  • Geen producten in de winkelwagen.